Sikkerhet – hvordan gjøre internett tryggere hjemme

Ved å bruke løsningen «OpenDNS» (https://www.opendns.com/home-internet-security/) hjemme gjør du internett tryggere for barna. OpenDNS er en gratis tjeneste (eid av Cisco - blant de beste på sikkerhet) som tillater hjemmebrukere å sikreinternett ved å tilgjengeliggjøre DNS-servere som kan tilpasses til å filtrere bort uønsket innhold.

DNS (Domain Name Service) er Internettetstelefonkatalog(er). Når din nettleser spør etter f. eks vg.no ved at du skriver dette i adresselinjen så vil din PC eller nettbrett spør «telefonkatalogen» som står definert i nettverksinnstillingene om «hva telefonnummeret» til vg.no er. Den får da noe sånt som dette til svar: «vg.no har adressen 195.88.54.16». Nettleseren bringer deg til forsiden på VG fordi den nå har funnet "telefonnummeret".

Dersom det er noe galt med «telefonkatalogen» din enhet er konfigurert med så vil ikke maskinen finne «telefonnummeret»: «Vert vg.no ikke funnet» og du vil få en feilmelding i nettleseren om at vg.no «ikke finnes».

Ved å opprette en konto med OpenDNS så kan du altså tilpassetelefonkatalogen du bruker i ditt i hjemmenettverk. Du kan da filtrere bort innhold innenfor ulike kategorier, se skjermdump nederst i dokumentet. Du kan bruke innstillinger som er predefinert eller tilpasse selv.

Oppsummering:

  • Opprett konto med OpenDNS
  • Velg «sikkerhetsnivå»
  • «Pek» DNS-innstillingene i ruteren hjemme til OpenDNS-serverne
  • Du har dermed et filtrert internett som beskytter både barn og voksne

Utskrift