Tilbud om gratis HPV-vaksine

HPV-vaksine har vært et tilbud til jenter i 7. klassetrinn siden skoleåret 2009/2010. Fra høsten 2018 får gutter tilbud om HPV-vaksine. Det gir lik mulighet for gutter og jenter til å beskytte seg mot kreft som skyldes HPV (Humant papillomavirus). Nesten alle tilfeller av livmorhalskreft skyldes et virus som heter humant papillomavirus (HPV). HPV smitter ved seksuell aktivitet og er svært vanlig. Derfor får nå kvinner født i 1991 eller senere tilbud om gratis HPV-vaksine. 

Vaksinasjonen består av tre vaksinedoser og blir gitt i løpet av 6-12 måneder. Programmet startet 1. november 2016. Vaksinasjon må påbegynnes senest to år fra programmets oppstart, og siste dose må være tatt innen 1.7.2019.

HPV smitter svært lett seksuelt og de fleste av oss blir smittet en eller flere ganger, særlig mens vi er unge. Som regel forsvinner viruset av seg selv, men hos noen vil enkelte typer HPV gi celleforandringer som kan utvikles til kreft. De som har hatt en forbigående HPV-infeksjon, er ikke beskyttet (immun) mot ny smitte. Det er derfor nyttig å vaksinere seg uansett om man har hatt ingen, èn eller flere seksualpartnere

Vaksinasjon høst/vinter 2018 på helsestasjon for ungdom:

Vaksinasjon siste tirsdag i måneden - kl. 15.00 - 16.00 på følgende datoer.

tirsdag 28. august
tirsdag 25. september
tirsdag 30. oktober 
tirsdag 27. november 
tirsdag 18. desember

I tillegg vil vi vaksinere torsdag 27. desember kl. 12.00 - 14.00.

Følg med på www.haugesund.kommune.no/HFU  i forhold til eventuelle endringer!

JENTER SOM FREMDELES GÅR PÅ UNGDOMSSKOLEN må selv ta kontakt med SKOLEHELSETJENESTEN for vaksinering.

Les mer om vaksinen her >>>

Vaksinen beskytter mot kreft hos begge kjønn

HPV er et svært vanlig virus. Det finnes mange ulike typer HPV. Viruset smitter lett ved seksuell kontakt, og de fleste får en eller flere HPV-infeksjoner i løpet av livet. Det er vanligst å bli smittet i ung alder. De fleste merker ikke at de er smittet med HPV (har ingen symptomer). I de fleste tilfeller går en HPV-infeksjon over av seg selv i løpet av noen måneder. Noen ganger kan viruset føre til langvarig infeksjon, som i sjeldne tilfeller kan føre til forstadier til kreft og kreft.

Den vanligste kreftformen som skyldes HPV er livmorhalskreft hos kvinner. HPV kan føre til kreft i endetarm (anus), munn og svelg hos begge kjønn. HPV kan også føre til kreft i skjede og ytre kjønnsorganer hos kvinner, og på penis hos menn. HPV-vaksinen kan beskytte mot disse kreftformene.

Litt mer om HPV-vaksinen og HPV

Vaksinen som tilbys i det to-årige vaksineprogrammet til unge kvinner heter Cervarix. Den beskytter mot HPV typene 16 og 18 som er årsak til 70 prosent av livmorhalstilfellene. Effekten er sannsynligvis langvarig, kanskje livslang. Oppfølging av vaksinerte har vist at de fortsatt har beskyttelse så lenge studiene har pågått (9 år). Vaksinen settes som sprøyte i overarmen. Folkehelseinstituttet anbefaler at gravide venter med å ta vaksinen. Vaksinen i innhentingsprogrammet beskytter ikke mot kjønnsvorter.

Alle dosene kvinnene får blir registrert i det nasjonale vaksinasjonsregisteret, SYSVAK. Alle kan sjekke hvilke vaksiner de har fått på nettjenesten Mine vaksiner www.helsenorge.no
HPV som forårsaker kreft gir ingen symptomer før det utvikles sykdom. Årlig får 3 000 kvinner, mange ganske unge, påvist celleforandringer som medfører at deler av livmorhalsen må fjernes for å forebygge utvikling til kreft. Omlag 300 kvinner i Norge utvikler livmorhalskreft, og 65–100 kvinner dør av kreftformen. Det tar vanligvis fra 10 år og oppover å utvikle livmorhalskreft. Nær 40 prosent er yngre enn 45 år når de får diagnosen.

Les mer om dette på Folkehelseinstituttet sine nettsider >>>

Utskrift

NB! Dette nettstedet benytter informasjonskapsler og lignende teknologier

Dersom du ikke endrer innstillinger i nettleseren aksepterer du bruk av dette.

Jeg forstår