Lucas og Emma topper for annet år på rad

Emma og Linnea var de mest brukte jentenavnene i 2010. På guttesiden topper Lucas og Emil. Disse fire hadde samme plassering fra 2009. Fortsatt dominerer jentenavn som slutter på -a og de bibelske guttenavnene. Kristian nekter å gi seg og er igjen inne blant de ti mest populære guttenavnene.

Emma har dominert navnetoppen så langt på 2000-tallet. På tross av at Emma var det navnet som gikk mest tilbake siste år, holdt 465 nye Emma til en plassering helt øverst på navnelisten, så vidt før Linnea med 452. Ny på tredje plass er Sara, som har vært helt på topp i 2002 og 2007.

552 gutter fikk navnet Lucas eller Lukas i 2010. Det gir listetopp for tredje år på rad. Før det var Lucas nesten ikke brukt. Emil hadde klatret stødig i mange år før navnet i 2009 nådde andreplass. 492 holdt til samme plassering også i 2010. Men Mathias på tredje plass, med 491 nye navneinnehavere, var bare én bak.

Kristian/Christian gir seg aldri
Kristian var inne på topp ti fram til 1904. Deretter dalte bruken, men lavere enn 90. plass i 1953 kom navnet aldri. Det er noen guttenavn som alltid er høyt oppe på listen, dette skyldes for en stor del oppkalling. I 1974 var Kristian tilbake på topp ti. I 2009 så det ut til å være over for denne gang, men 260 Kristian og 140 Christian gav 8. plass i 2010. I Bærum, Finnmark og Akershus lå navnet helt på topp.

Toppen antagelig nådd for jentenavn på -a og bibelske guttenavn
Endringene fra ett år til det neste er ofte små, men i løpet av noen år blir motebildet et helt annet. Nå er vi i en periode som domineres av jentenavn som slutter på -a eller -ah. De senere år har nivået for disse to navnetypene stabilisert seg på om lag 52 prosent av alle nye navneinnehavere. Høyere kommer nok disse navnene ikke. Moten med de såkalte bibelske guttenavnene er også litt over toppen, og slike navn brukes av drøye 22 prosent av 2010-årskullet.

Størst framgang siste år hadde Amalie og Solveig for jentene og Sigurd og Mathias for guttene. Men utslagene er små og skyldes nok ofte tilfeldigheter. På fem års sikt blir utslagene større. Det er her motenavnene kommer til syne. Størst framgang i en slik lengre periode har Linnea, Leah, Ella og Olivia for jentene og Lucas, Leon, William, Liam og Aksel for guttene.

Les mer om statistikken på Statistisk sentralbyrå sine nettsider

Utskrift