Skammavet

Årets haugesundske vinterferie faller sammen med overgangen mellom karnevalstid og fastetid. Den kristne fasten starter på askeonsdag 9. mars. Dagene før faste har tradisjonelt blitt forbundet med fest og feiring, slik det berømte karnevalet i Rio er et typisk eksempel på.

I det protestantiske Nord-Europa forsvant mange av de gamle tradisjonene i forbindelse med reformasjonen midt på 1500-tallet. Karnevalet ble lenge forbeholdt de katolske samfunnene i Europa og Latin-Amerika, og de fleste lutheranerne sluttet å holde fastetiden i hevd. Likevel finner vi rester av den gamle tenkningen også i vår kultur. Fastelavnssøndag, bollemandag og fetetirsdag er fortsatt kjente begreper, og det settes mye bolledeig i mange norske hjem denne helga. Skoler og barnehager har gjenopptatt gamle karnevalstradisjoner.

I den gamle kirkekalenderen var faktisk ca. halvparten av årets dager fastedager. Menneskene vekslet mellom fest og faste. Offisielt hang selvsagt dette sammen med at man skulle forberede seg mentalt og kroppslig til kristne høytider og tenke over de viktige verdiene i livet. Det hadde også en annen og langt mer prosaisk side. Det er faktisk sunt å la være å spise fet og tung mat i perioder. Kroppen har godt av å bli renset. Både kropp og sinn hadde godt av å oppleve at man ikke alltid skal få alt man har lyst på.

I dagene før årets vinterferie og fastetid har det vært noen oppslag i media som har fått meg til å tenke på om ikke vi trenger å vekke til live litt mer av den tradisjonelle omtenksomheten selvinnsikten som skal prege siviliserte mennesker i et sivilisert samfunn. Ved et par anledninger har jeg reagert med en ekte haugesundsk kraftsalve: "Di eige ikkje skammavet!"

Den såkalte "Adecco-saken" har startet en viktig debatt om internkontrollsystemer i norske kommuner. Det er viktig, og slik sett kan vi håpe at det i alle fall kan komme noe godt ut av saken. Årvåkenheten må skjerpes, slik at dette ikke skjer igjen. Likevel er det også en annen side av denne saken som bør uroe oss. Det er galt og kritikkverdig at vikarbyråenes kunder har for dårlige rutiner for kontroll. Like galt og kritikkverdig er det at aktører i næringslivet prøver å tjene mest mulig penger ved å gå på akkord med lover og regler i arbeidslivet. Man har lyst til å si det på ekte haugesundsk: "Di eige ikkje skammavet!"

Oppslaget i Haugesunds Avis om trusler og trakassering overfor ferjemannskaper er et annet eksempel på totalt uakseptabel oppførsel. Mannskapene er satt til å gjøre en viktig og ansvarsfull jobb, og sinte bilister som skal spare 30 sekunder på turen ut av ferja, setter liv og helse i fare. Når folk oppfører seg slik, er det bare en måte å beskrive det på: "Di eige ikkje skammavet!"

Når aktører i næringslivet jukser, går det ut over ansatte. Det går også ut over konkurrenter som setter sin ære i å følge lover og forskrifter, og som kanskje dermed taper i konkurransen. Når jakten på profitt vinner over etikken, går det galt. Når bilister ikke har medtrafikanter, bare "mottrafikanter", går det også galt. I næringslivet, i trafikken og på alle andre felt i livet, har våre egne handlinger betydning for våre medmennesker. Folk med "skammavet" tar hensyn og viser empati. De tror at regler og moralnormer er til for å følges, slik at samfunnet blir trygt og stabilt. Og her er vi tilbake til motivet for fastetida:

Det er ikke det eneste saliggjørende å tjene mest mulig penger på kortest mulig tid eller å komme seg raskest mulig ut av ferja. Det er faktisk lurt å stoppe opp og tenke over hva som er de viktigste verdiene i samkvemmet mellom mennesker. Det er ei tid for alt. Ekstatisk glede er flott under karnevalet, for vi trenger å gledes sammen. Dersom karnevalet hadde vart 365 dager derimot, hadde det gitt liten glede. Da hadde alle blitt fullstendig utslitt, og gleden hadde blitt rutine og tomme fakter. Det er godt at askeonsdag følger etter fetetirsdag. Vekslingen mellom hverdag og fest kan sette tingene i en sammenheng. Hverdager med omsorg og empati er ikke å forakte de heller. Det gjaldt før i tiden, og det gjelder minst like mye i dag.

{jcomments on}

Utskrift