Hurra for 17. mai!

Få land i verden har nasjonaldagsfeiringer som kan måle seg med den norske, og få norske byer har feiringer som kan måle seg med den haugesundske. 17. mai i Haugesund er noe helt for seg selv!

De dramatiske hendelsene som vi har opplevd rundt om i verden hittil i 2011, er med på å understreke et viktig perspektiv ved nasjonaldagen vår. Fortsatt må mange mennesker kjempe for demokratiet med livet som innsats. Land etter land i Nord-Afrika og Midtøsten opplever nå folkelige opprør mot autoritære regimer. Ser vi bort fra krigsårene 1940-1945, har vårt land hatt en sammenhengende demokratisk utvikling helt siden 17. mai 1814.

Vi har lov til å juble og feire på 17. mai, for den friheten vi er garantert i vårt land, er en umistelig verdi som er vel verd en årlig fest for folkestyret. Når vi feirer vår egen frihet, bør vi også ha med oss at demokratiseringen som startet på Eidsvoll, ikke er fullført før alle nasjoner i verden kan feire sin frihetsdag med like stor selvfølge som oss.

Frihetens dag 17. mai er ikke dagen for nasjonal selvforherligelse. Den er dagen for solidaritet og markering av at det bare finnes en fornuftig måte å styre et land på, nemlig gjennom det sanne folkestyret.

Det er en stor glede å få lov til å ønske alle haugesundere og venner av Haugesund en riktig flott grunnlovsdag. Hurra for 17. mai!

Beste hilsen
Petter Steen jr.
Ordfører

{jcomments on}

Utskrift