Gode råd!

Vann-fra-springen banner

I Haugesund kommune har vi naturlig, kortreist, godt og rent vann i springen. Vannet hentes fra Stakkastadvatnet og renses ved Haugesund vannverk på en sikker og miljøvennlig måte. Daglig behov for vann for en voksen person er ca 2 liter. Ved trening og aktivitet øker behovet.

En liter vann fra springen koster ca 3 øre. En liter flaskevann koster... mange ganger mer... faktisk mer enn bensin... I tillegg skal flaskene produseres, transporteres og kastes. Vannet i springen renner i rørene – nesten uten hjelp fra annet enn tyngdekraften... Det er miljøvennlig det!
Det er opp til deg, men her er det både miljø og penger å spare... Les mer om Haugesund vannverk her >>>

 

Do-vett banner

Det er bare tre ting som skal i do – tiss, bæsj og dopapir. Driftspersonellet på teknisk driftsenhet i Haugesund kommune bruker mye tid – og penger - på problemer som oppstår på det kommunale ledningssystemet på grunn av ting som kastes i avløpet. Våtservietter, vaskefiller, kondomer etc. tetter rør og stopper pumper... Pumper må skiftes ut, rør må stakes opp etc.

Ved å holde seg til regelen om hva som skal i do: «tiss, bæsj og dopapir» kan alle være med å hjelpe til å gjøre vedlikeholdet lettere og å holde utgiftene nede. Husk at det like gjerne kan være dine egne private rørledninger som går tette – da er det du som får regningen selv... Lær mer dovett på www.dovett.no 

 

Fett-vett banner

Matrester, som f.eks en suppegryte som ikke er spist opp, er lette å bli kvitt med å kaste den i do.. Ute av syne – ute av sinn.. Men, mat som vi ikke spiser er det andre som blir glade for å få – nemlig rottene... Kaster vi matrester i avløpet er vi med å holde liv i rottene. I tillegg er fettet i maten med på å tette rørene i avløpssystemet. For eksempel fettet som vi skyller av stekepannen med varmt vann... det størkner fort nede i avløpssystemet.

Det er derfor bedre å la fettet stivne i stekepanna, tørke av pannen med et kjøkkenpapir og kaste det i matavfallet. Supperester kan man f.eks fylle på en tom melkekartong og kaste i søppelet.


Gatesluker, sluker på gårdsplassen, i gårdsrom etc.. går enten til avløpssystemet eller til vassdrag/sjø. Det er viktig å bruke fettvettet også her... Matrester, fett, malingsrester og lignende skal IKKE tømmes i sluket... For mer info se www.fettvett.no

Det er forbud mot matavfallskvern i Haugesund kommune. Matrester i avløpet danner uheldige gasser, tetter rørene og er med på å holde liv i rottene.

Utskrift