TellTur-sesongen 2020 - kun digital registrering

Pressemelding fra Friluftsrådet Vest
TellTur-sesongen 2020 starter med nye utfordringer

TellTur er friluftsrådenes landsomfattende elektroniske system for turregistrering. Her kan du finne turmål og registrere resultater for deg og din famille. I første rekke er TellTur en konkurranse hvor du konkurrerer med deg selv om å være mer aktiv ute, men også med andre turgåere om å nå flere mål i ditt nærmiljø! I fjor deltok nærmere 3 000 turgåere i TellTur i vår region, og til sammen gikk disse over 50 000 turer fra april til november. Onsdag 1. april starter årets sesong.

I vår region samarbeider Friluftsrådet Vest med alle 13 medlemskommunene i Nord-Rogaland og Sunnhordland og de lokale turlaga om et variert turtilbud til folk flest. Ekstra hyggelig er det at Utsira kommune også er blitt med i programmet i år. Hele 132 forskjellige turer kan vi tilby i år, fra lette nærturer i lavlandet ved kysten til mer krevende turer til fjells i indre strøk. De fleste av turene våre kan betegnes som familievennlige. Uansett ambisjonsnivå kan du finne turer som passer deg og dine, siden de er gradert etter nasjonal standard, med symboler og gode beskrivelser.

TellTur var midt inne i forberedelsene til ny sesong, både med oppdatering av turene på nett og med utplassering av kodekort på turmåla, da koronakrisen rammet oss for fullt. Krisen har gjort at TellTur måtte legges om, slik at vi kunne unngå smitteoverføring ved berøring av kodekort, turkasser og turbøker. I samråd med helsemyndighetene ble det for kort tid siden besluttet å gjøre TellTur heldigital, slik at all registrering av turer kunne gjøres uten å måtte berøre noe som helst på turmåla.

For å delta i TellTur i vår region må derfor alle turgåerne bruke appen «Norgeskart friluftsliv» fra Asplan Viak Internet for å registrere turene sine. Her får du gratis tilgang til TellTur ut 2020 og enkel innsjekking når du er ved turmålet. Den slår ut på posisjonen når du er innen 50 m. fra turmålet og spør om du vil sjekke inn. Appen har gode kart over Norge og er rik på funksjoner med blant annet sporloggfunksjon og mulighet for å få opp høyde og stedsnavn hvor som helst i kartet. Med abonnement kan du også laste ned kart for bruk uten mobildekning.

Friluftsrådet gjør imidlertid oppmerksom på at det ved forberedelsene til sesongen 2020 allerede ble satt ut noen postkasser med bøker og koder. Vi ber folk om IKKE å bruke kassene eller skrive i bøkene som er lagt ut, siden det kan innebære en risiko for spredning av koronavirus. Vi oppfordrer alle turgåerne til å følge myndighetenes råd om å holde avstand til andre når en ferdes ute, både i turløypa, på rasteplasser og ved turmål.

Faktaboks
Slik kommer du i gang: Gå inn på Telltur.no finn ditt friluftsråd: Friluftsrådet Vest. Registrer deg som bruker (om du ikke har gjort det allerede). Her får du også en oversikt hvilke konkurranser som går i ditt friluftsråds område, og her kan du også melde deg på den du vil være med på. Deretter finner du hvilke turmål du ønsker å gå til eller vite mer om ved å bruke menyvalget Se alle turmål i toppmenyen. Du kan zoome inn i kartet for forslag til turmål i området som vises. Vet du navnet på turmålet, kan du også finne det fra søkefeltet. Klikk deg deretter inn på hver enkelt turmålbeskrivelse for detaljer om turen. Når du går turen, registrerer du turen din når du er ved turmålet ved hjelp av a TellTur-funksjonen i appen "Norgeskart friluftsliv". Dermed er du med i konkurransen. De fleste kommunene har egen premiering blant dem som går tur i kommunen, mens Friluftsrådet Vest tar seg av regional premiering.

Utskrift