En verdig minnemarkering

Varaordfører Sven Olsen - Foto: Idar H. PedersenNærmere 80 personer møtte opp ved minnemarkeringen ved rådhuset onsdag 22. juli. En minnemarkering for ofrene etter tragedien som rammet landet vårt for fire år siden. Fortsatt er sorgen og savnet sterkt for mange, og fungerende ordfører, Sven Olsen (Frp), talte han om sorg, omsorg, demokrati og ytringsfrihet til de som hadde møtt frem.

 Her kan dere lese hva fungerende ordfører Sven Olsen (Frp) sa i talen sin:

 Kjære alle sammen.
Det er i dag gått fire år siden de tragiske og grusomme hendelsene på Utøy og i Regjeringskvartalet, der 77 mennesker ble drept i det verste angrepet mot Norge siden 2. verdenskrig.
Vi kjenner fortsatt på tristhet over at noe sånt kunne skje her i Norge. I et land der alle har den samme muligheten til å ytre seg, til å påvirke, delta i politikk og være med å bestemme hvem som skal styre landet, fylket eller kommunen.

Det var det de var opptatt av, alle de flotte ungdommene som var samlet til sommerleir på Utøya.
Heldigvis lot vi oss ikke skremme av det som skjedde. Det norske folk har i årene som har fulgt stått sammen og vernet og ført videre vårt flotte demokrati. Siden hendelsene i 2011 har vi feiret og økt våre kunnskaper om demokratiet, blant annet gjennom to store jubileer, Stemmerettsjubileet i 2013 og Grunnlovsjubileet i 2014. Ikke minst så har ungdommen latt seg engasjere.

Det norske folket har heldigvis:
• Holdt fast på troen på at frihet er sterkere enn frykten
• Holdt fast på troen på et åpent norsk demokrati og samfunnsliv
• Holdt fast på troen på våre muligheter til å leve fritt og trygt i vårt eget land.

Vi har gjort akkurat det kong Harald sa vi skal gjøre, dagen etter terrorhandlingene. En dag som denne kan vi bruke til å tenke gjennom hvor viktig demokratiet er for oss. Hvor viktig det er med verdier som ytringsfrihet, religionsfrihet, organisasjonsfrihet, likestilling og rettsikkerhet. Hvor viktig det er at folket selv får bestemme, gjennom frie valg til folkestyret. Når vi gjør det så hedrer vi også de drepte.
Vi kjenner fortsatt på sorg over alle dem som tapte livet sitt i angrepene den 22. juli 2011. Når vi markerer denne dagen så minnes og hedrer vi dem, idet vi sender våre aller varmeste tanker til de dreptes pårørende, familie og venner. Vi tenker også på alle de som ble skadet og som sliter med ettervirkninger.

På vegne av oss alle vil jeg nå legge ned en krans på monumentet, til minne om de drepte. Deretter avslutter vi markeringen sammen med ett minutt stillhet.

Tusen takk for oppmøtet alle sammen.

Arne-Christian Mohn, Ragnhild Bjerkvik og Astri Furemo la ned blomster ved minnesmerket

Arne-Christian Mohn, Ragnhild Bjerkvik og Astri Furemo la ned blomster ved minnesmerket

Foto: Idar Høviskeland Pedersen

Utskrift