Sankthans - bål må godkjennes av brannvesenet

I Haugesund kommune skal alle sankthansbål meldes til og godkjennes av brannvesenet. Pr. dags dato er det fremdeles bål- og grillforbud på Haugalandet (unntatt grilling på privat eiendom), men pga. varslet regn kan det likevel se ut som at sankthans kan feires med bål.

Vi ber derfor om at alle sankthansbålbrennere melder dette inn via skjemaet under.

Meldeskjema for sankthansbål i Haugesund kommune 2018 >>>

Skulle skogbrannfaren fremdeles være stor i slutten av neste uke vil det selvsagt ikke bli tillatt med sankthansbål i år.

St. Hans bål skal godkjennes av brannvesenet

St. Hans bål: Slik skal bålet til St. Hans ikke se ut - Foto: Øystein Fonnes

Kan være kostbart med ulovlig sankthansbål

I forbindelse med den tradisjonsrike sankthansfeiringen tennes tusenvis av bål over hele landet. Om du planlegger et slikt bål, bør du ha godkjenningen i orden. Ellers kan det bli en kostbar affære.

- Det er lokale vedtekter og forhold som bestemmer om du får lov til å tenne et sankthansbål eller ikke, sier Rolf Søtorp, administrerende direktør i Norsk brannvernforening. -Der de lokale vedtektene ikke sier noe om dette, gjelder et generelt bålforbud mellom 15. april og 15. september. I denne perioden må man søke om tillatelse til å tenne bål hos sitt lokale brannvesen. Mer om dette finnes normalt på kommunens hjemmesider, sier Søtorp.

Grilling

Fra sankthans og utover sommeren er det høysesong for grilling. Det er derfor betimelig å understreke hvor viktig det er å håndtere grillen på en brannsikker måte. Her følger Brannvernforeningens grillvettregler:

Engangsgrill/Kullgrill

• Grillen skal stå trygt og stødig med god avstand til brennbart materiale, også fra undersiden. Sett den gjerne på en stor stein, eller et fjell.
  • Ikke bruk mer tennvæske enn nødvendig, og aldri på varm grill.
  • Vær varsom ved opptenning av grillen.
  • Ha alltid en bøtte vann eller en hageslange nær grillen. Ved bruk av engangsgrill, ta med en stor flaske vann.
  • Påse at grillen er slokket, og at asken er kald før den kastes på et sikkert sted. Engangsgrill bør slukkes med vann etter bruk.

Gassgrill

• Før du åpner for gasstilførselen på beholderen, påse at alle blussene er stengt.
  • Antenn alltid grillen med åpent lokk straks etter at gasstilførselen er åpnet.
  • Når grillingen er over, påse at både gassblussene og flaskeventilen er stengt.
  • Sjekk slanger og koblinger jevnlig for sprekker og lekkasjer.
  • Kjenner du gasslukt og mistenker lekkasje, steng straks av gasstilførselen på gassflasken og flytt flasken til et sikkert sted.

Felles for all grilling

• All grilling skal foregå utendørs.
  • Barn og kjæledyr skal aldri være alene eller leke i nærheten av en tent grill.
  • Hold grillen under oppsyn så lenge den er varm.
  • For mye alkohol og grilling hører ikke sammen.

Bot

Det er noe ulik praksis og bøtesatser blant landets politidistrikter. -Ulovlig bålbrenning og uforsiktig omgang med ild, bøtelegges normalt med kroner 5000 i vårt politidistrikt, sier Lina Pettersen, politiadvokat ved Nordmøre og Romsdal politidistrikt. I enkelte tilfeller kan det være skjerpende eller formildende omstendigheter som gjør at man fraviker den satsen, sier Pettersen.