Karmøy - hvor det hele begynte

Blomster ved havet TOpplev Karmøy – med knauser og skjær ut mot havet i vest. Med lange, silkemyke sandstrender og evig rullende dønninger inn mot land. Ekte kystkultur, dramatisk storhav, sprellende fersk fisk og spennende historie – det er Karmøy i dag.

Gå i fotsporene til Harald Hårfagre som samlet Norge til ett rike. Olavskirken, Nordvegen Historiesenter og Vikinggarden inviterer til å dykke ned i historiske opplevelser. Her er fyrster, konger og treller dine veivisere. Kirken og historiesenteret ligger med majestetisk utsikt mot Karmsundet, som tidligere het Nordvegen – veien mot nord, derav navnet Norge.

Kultur
På Avaldsnes finner du Norges eldste kongesete. Her la Harald Hårfagre en av kongsgårdene sine. Det historiske landskapet forteller om de første norske kongene og legendariske skikkelser som er omtalt i myter og kvad. Fyrstene som kontrollerte den gamle «Nordvegen», har etterlatt seg mektige spor: Ruvende gravhauger, høye bautasteiner og rike funn. Ved middelalderkirken er det et historiesenter og østenfor kirken er det en rekonstruert vikinggard som du kan besøke om sommeren.

Olavskirken
Kirken står i dag som det tydeligste kulturminnet på Avaldsnes. Denne middelalderkirken ble bygget av kong Håkon Håkonsen rundt 1250 som en del av kongsgårdanlegget. Tidlig på 1300-tallet gjorde Håkon Magnusson Olavskirken til kongelig kollegiatkirke sammen med 3 andre kirker i Norge. Håkon Håkonsen viet kirken til Olav Den Hellige, og kirken på Avaldsnes ble et viktig stoppested for pilgrimer som skulle til Nidaros.
Åpningstider 24. juni til 13. august 2013: mandag og tirsdag 13.00-15.30, søndag 13.30-16.00. Gratis inngang.

Norvegen-Historiesenter

Nordvegen Historiesenter
Nordvegen Historiesenter ligger i et viktig nasjonalhistorisk område. Av hensyn til Olavskirken, kulturminnene og det historiske landskapet, er det meste av bygget lagt under bakken. Bare fasaden mot Karmsundet og inngangspartiet er synlig. Her møter vi rikssamleren Harald Hårfagre som gjorde Avaldsnes til Norges eldste kongesete. Harald blir vår veiviser gjennom en 3500 år lang historie om Avaldsnes som møtestedet mellom Norge og Europa. Harald forteller om sitt kongesete og lar deg møte noen av de fyrstene som satt på Avaldsnes og kontrollerte skipstrafikken langs norskekysten.
Åpningstider uke 18-25 og 34-39: mandag til fredag 10.30-16.00, lørdag 11-15 og søndag 12-17. Uke 26-33, mandag til fredag 10-16, lørdag 11-16 og søndag 12-17.

Vikinggarden
Garden ligger på Avaldsnes på en liten skogkledd øy nedenfor middelalderkirken. Gardsanlegget består av flere hus, langhus, gropehus, rundhus og et stort naust. Vikinggarden skal gi kunnskap om hvordan forfedrene våre bygde hus, hvilke materialer de brukte og hvordan de levde. Vikinggarden blir gjennom året brukt som historisk leirskole, men om sommeren er garden åpen for publikum. Vikingfestivalen blir avholdt her årlig i juni.
Åpningstider 24. juni til 18. august 2013: alle dager 12.00 til 16.30. Gratis inngang. Guidet tur kl 14.00 hver dag, bill: 100/75/50

Aktiviteter
Kjenn naturens krefter en uværsdag ytterst på moloene. Møt røsslyngen i rødmende blomst i heiene! Karmøynaturen er innbydende og mangfoldig med et uttall muligheter for friluftsliv, naturopplevelser og avkobling. På Sør-Karmøy ligger særpregede lyngheiområder med mulighet for å oppleve natur som på det norske høyfjell. Ta en sykkeltur gjennom heiområdene eller vandre langs vestsidens kritthvite sandstrender med vakkert og variert dyre- og planteliv!

Sandstrendene
Lange, silkemyke sandstrender i bukter og viker. På en varm sommerdag er ingenting som å besøke en av våre lokale «sydenstrender». Sandvesanden ved Skudeneshavn og Åkrasanden lenger nord inviterer til hvit sand og rent klart vann. Karmøys strender er et førsteklasses badested både for barn og voksne – og en deilig plass å lade batteriene. Storhavet er et flott skue, uansett vær. Karmøystrendene er et yndet tursted hele året. Langs strandlinjen fra Åkrehamn til Ferkingstad går en kultur- og natursti.

Golf
I Karmøy finner du 3 gode golfbaner som hver for seg har en spennende utforming og som ligger i naturskjønne omgivelser. Helt sør på Karmøy, i idylliske Skudeneshavn, er det en 9 hulls golfbane. Nord på Karmøy i vest ut mot havet finner du Nordvegen golfbane med 18 hull. På Karmøys fastlandsside, Kolnes, ligger Haugaland Golfbane som har 9 hull. På Karmøy kan du stort sett spille golf året rundt på grunn av den høye middeltemperaturen.

Ut i naturen
Karmøynaturen er innbydende og mangfoldig med et utall av muligheter for friluftsliv, naturopplevelser og avkobling. Hva med å pakke ryggsekken med noe godt og ta turen på en av de mange stiene som snor seg gjennom landskapet, eller bestige topper som lar deg skue ut over store deler av Haugalandet?

 

 

Utskrift