Meldeplikt ved arrangement

KORT FORTALT

Brann- og eksplosjonsvernloven § 7 sier at «Den ansvarlige for store arrangementer, utstillinger, forestillinger, møter og andre tilstelninger skal i god tid før arrangementet sende melding til lokal tilsynsmyndighet, dersom arrangementet skal avholdes i et byggverk eller på et område som normalt ikke benyttes til denne type arrangementer.»

Det kan være vanskelig å vite hva en skal sende inn og hvilke krav en må overholde for arrangement. Her finner du informasjon om hva du må forholde deg til og hvordan du melder ifra til brannvesenet.

Melding skal sendes til Haugesund brannvesen og bør være hos oss minst to uker før arrangementet skal avholdes.

Dette er kun en melding til Haugesund brannvesen – og vi gir ingen godkjenning. Det vil i utgangspunktet ikke være saksbehandling på innmeldte arrangement, men det kan bli foretatt en uanmeldt kontroll og brannvesenet kan stille ytterligere krav til sikkerheten.

Arrangør er ansvarlig for sikkerheten under hele arrangementet.

I forbindelse med meldingen må det generelt foreligge dokumentasjon som viser hvordan sikkerheten ivaretas

  1. Tidspunkt og tema for arrangementet, størrelse, stedsangivelse m.v.
  2. Risikoanalyse - kartlegging av hva som kan gå galt, hvordan dette skal hindres fra å skje og hvilke sikkerhetstiltak som er planlagt for å redusere konsekvensene dersom noe galt skjer.
  3. Beskrivelse av bygningens utforming og tilhørende installasjoner eller utstyr, slik som alarm-/lydanlegg, slokkeutstyr og rømningsskilt/belysning.
  4. Beskrivelse av innredningens og utstyrets brennbarhet, brannfarlig virksomhet samt bygningskonstruksjonenes brannmotstand og evne til å motstå sammenstyrtning.
  5. Beskrivelse av rømningsveiene (beliggenhet, antall adkomst, bredde osv.) sett i forhold til beregnet persontall og tilgjengelig rømningstid. Persontall bør eventuelt fastsettes etter særskilt analyse av kvalifisert brannrådgiver.
  6. Prosedyrer for evakuering.
  7. Oversikt over sikkerhetspersonell: Antall, rutiner og ansvar. Gjennomført opplæring/øvelse, osv.
  8. Tilrettelegging for redningspersonellets adkomst til og i byggverk/område.
     

Kommunen kan kreve de opplysninger som er nødvendige for å vurdere faren for brann. Det kan også fastsettes nødvendige brannsikringstiltak og begrensninger, herunder krav til ansvarshavende arrangør.

Det gjøres oppmerksom på at forventet omfang av dokumentasjon naturligvis ofte vil samsvare med planlagt type og størrelse på arrangement.

Trykk her for å komme direkte til meldeskjema for arrangement, utstilling, forestilling, møte og annen tilstelning

Veiledning

Persontall (persontallet er inklusiv vakt- og servicepersonell)

  • Ved ståplasser brukes 0,6 m2 pr. person.
  • Ved småbord brukes 1,4 m2 pr. person. Ved bruk av langbord/stolrader kan 1 m2 pr. person gi et fornuftig persontall.
  • Det må være tilstrekkelig avstand mellom langbord /stolrader til at evakuering kan foregå på en forsvarlig måte, og det må være god adkomst til rømningsareal/rømningsveier. Anbefalt avstand er 1,2 meter.

Rømningsveier

Én utgang direkte til det fri for lokaler med inntil 150 personer. Lokaler med mellom 150 og 600 personer må ha minst to utganger. For lokaler med mer enn 600 personer må det være en utgang pr. 300 personer. Fri bredde i rømningsvei må være minimum 120 cm. Samlet fri rømningsbredde må være minimum 1 cm pr. person.

Plantegning

Skal som et minimum vise:

  • Rømningsveier og rømningsarealer (antall, plassering og bredde)
  • Plassering av scene, bar etc.
  • Bordplassering (bordplan)
  • Slokkeutstyr

Følgende forutsettes:

  • Rømningsveier og slokkeutstyr merkes forskriftsmessig.
  • Det utarbeides instrukser/prosedyrer for vaktene (prosedyrer for evakuering, overholdelse av persontall, varsling av brann, slokking av brann etc.).
  • Vaktene gis nødvendig opplæring
  • Nødvendige tillatelser innhentes fra andre myndigheter, grunneier, naboer etc.

Kontaktinformasjon

Haugesund brannvesen
E-post
Telefon 52 74 47 00