I Haugesund kommune har vi et hukommelsesteam og en demenskoordinator som bistår fastleger i demensutredning. Vi gir råd, veiledning og støtte til både brukere og pårørende gjennom ulike faser av en demenssykdom.
Det er normalt å glemme et gjøremål, en tidsfrist eller rote bort nøkler, mobil eller lommebok fra tid til annen. Men hyppig glemsomhet eller uforklarlig forvirring kan være tegn på at noe er galt.
Hvorfor er tidlig diagnostisering viktig?
- Utelukke annen sykdom.
- Gi pårørende og brukere informasjon og kunnskap for å tilrettelegge hverdagen.
- Planlegge for fremtiden.
- Søke hjelp i tide.
En del symptomer ved demens er mulig å behandle, som hallusinasjoner, vrangforestillinger, angst og depressive symptomer. Noen pasienter kan ha nytte av medisiner spesielt utviklet mot demens. Disse legemidlene kan ikke helbrede eller stoppe sykdommen, men kan hos noen ha symptomatisk effekt.
Hukommelsesteamet
Vi bistår enkeltpersoner over 65 år og deres familier der det er mistanke om begynnende demens. Hukommelsesteamet består av spesialsykepleier, ergoterapeut og demenskoordinator og holder til på Havnaberg seniorsenter og Frisklivsentral. Vi samarbeider med fastleger, hjemmetjenesten, vedtakskontoret og annet helsepersonell i kommunen.
Hva kan teamet bidra med?
- Kartlegging av funksjonsnivå og hjemmesituasjon. Vi undersøker pårørendes stressbelastning der det er aktuelt. Kartleggingen kan gi en pekepinn på om utfordringene kan skyldes demens og er et ledd i videre utredning hos din fastlege.
- Informasjon om aktuelle tjenestetilbud i kommunen, samt råd og veiledning om hvordan hverdagen kan tilrettelegges.
- Bistand til å søke om hukommelseshjelpemidler.
- Hjemmebesøk etter ønske fra bruker selv eller pårørende.
Hvem kan kontakte oss?
- Helsepersonell.
- Personer som opplever kognitiv svikt og/eller er rammet av demens.
- Pårørende og venner.
Demenskoordinator
Demenskoordinator kan gi oppfølging og støtte til deg som er under utredning eller har fått en demensdiagnose. Du kan få råd og veiledning om hvordan hverdagen kan tilrettelegges.
Du og dine pårørende kan få råd, støtte og veiledning gjennom ulike faser av sykdommen og bistand til planlegging av veien videre. Dere kan få tilbud om samtaler eller hjemmebesøk. Denne tjenesten er i tillegg til eventuell annen oppfølging fra helse- og omsorgstjenester.
Kurs for pårørende
Hver vår og høst arrangeres det et kurs for pårørende til personer med demens. Kurset går på kveldstid, en kveld i uka over 4 uker. Kursene er et interkommunalt samarbeid for Haugesund, Karmøy, Sveio og Tysvær kommune.
Mer informasjon om kurs kommer.