Du kan velge og vrake i friluftsaktiviteter, fra dykking, seiling og båtliv, til ski, snowboard og fjellturer. Hva med en fisketur på åpent hav, i vann eller elv? Eller en kulturvandring på historisk grunn? Vil du boltre deg i snøen, lokker alpinsentrene i Sauda og Røldal med topp forhold knappe to timer fra Haugesund. Nyter du sol og bading, eller kanskje vind- og bølgesurfing, frister nok Åkra- og Sandvesanden med himmelske strender. De mange idylliske holmene og vikene langs fjordene våre innbyr også til spennende utflukter.
Friluftsrådet Vest
Friluftsrådet Vest er et interkommunalt samarbeidsorgan innen friluftsliv for 12 kommuner i Nord-Rogaland og Sunnhordland, med forvaltningsansvar for 108 friluftsområder i regionen.
Les om tilbudene i regionen på deres nettsider.
Vi har flere badeplasser i Haugesund. Vi måler også badetemperaturer på ulike steder. Her kan du se badetemperatur.
Kvalsvik friluftsbad
I Kvalsvik ligger friluftsbadet med "ei perla" av en badeplass, som ligger i kort avstand fra byen. Her finner du flytebrygge, rutsjebane i et skjermet område for store og små. I tillegg kan du stupe fra stupebrettet med god dybde. Det er tilrettelagt for hyggelige familieturer nord i Haugesund.
Badeplassen i Kvalsvik
Cathrine Grindheim
Asalvik bad
Haugesund sitt eget fantastiske sjøbad i idylliske omgivelser nede ved Kyvikdalen. Asalvik i Haugesund er byens eldste badeplass. Den gjemte badeidyllen ligger mindre enn ti minutters spasertur fra Haraldsgata, men bare de færreste vet om bystranda midt i Haugesund. Asalvik ligger på Hauge og er nok mest brukt av beboerne i området.
Badeplassen i Asalvika
Cathrine Grindheim
Eivindsvatnet
Eivindsvatnet ligger i Djupadalen og er en av de mest populære badeplassene i Haugesund. Ferskvannsbad tilrettelagt med to små strender hvor det også er lagt ut en baderampe for rullestolbrukere. Om sommeren er det en badebrygge utpå vannet. Her er også et universelt utformet servicebygg med vannklosett.
Badeplass i Djupadalen
Cathrine Grindheim
Skeisvatnet (Haraldsvang/Vangen)
Det er tilrettelagt med badeplass og turområde i Haraldsvang. Her finner du også byens eneste stupetårn med avsatser på 5, 7 og 10 meter.
Badeplassen i Vangen
Cathrine Grindheim
Lothastranda på Røvær
Ved Lothastranda er det bord, griller, gapahuk, sandvolleyballbane og toalett. Stranda er langgrunn, så det passer fint å lete etter krabber, men det går også an å fiske etter krabber fra flytebrygga.
I oktober 2022 ble det åpnet en dagsturhytte Varøy på Vibrandsøy og i løpet av våren 2024 åpnes det en ny dagsturhytte på Nuten i Haugesund. Dagsturhyttene er åpne for publikum 365 dager i året - 24 timer i døgnet.
Rogaland fylkeskommune har mer info om dagsturhytta
Jan Kåre Ness
Haugesund brannvesen har lagt ut nyttig informasjon om bål og grilling i friluft.
Byparken nord i Haugesund sentrum kan være et naturlig stopp for ettertanke og rekreasjon, men vi har mange andre turområder å by på.
Djupadalen
Haraldsvang naturpark/Vangen
Kyststien
Steinsfjellet
TellTur
TellTur
Telltur - her finner du turene i Haugesund kommune >>>
Turer i regi av Haugesund Turistforening
Hundeparken ligger i Djupadalen. Ta første til venstre etter du kommer ut fra undergangen fra parkeringsplassen, ned en liten bakke så går du rett på den.
Det er opprettet en egen Facebookside for de som bruker parken.
1. april til 20. august er det båndtvang for hunder over hele landet. Hunder skal i perioden være i bånd eller innenfor gjerde. Det er hundeloven som regulerer hundehold i Norge. I perioden vår og sommer er dyre- og fuglelivet spesielt sårbart for forstyrrelser og skade påført av hunder.
I følgende områder i Haugesund kommune er det båndtvang hele året
- i og i tilknytning til boligområder og sentrum – med sentrum menes Skillebekkgt. i nord, Karmsundgt. i øst, Storasundgt. i sør og mot vest til og med Risøy og Hasseløy
- i parker, på kirkegårder, grav- og urnelunder, på og ved anlegg for lek, idrett og sport
- turområdet rundt Haraldsvang Naturpark, rundt Løkavatnet og rundt Røyrvatnet
- turveien fra Solandsbakken barnehage v/parkeringsplassen – Kattanakkvegen – Henning Paulsens veg – Rasmus W. Andersens veg – ned til Skjoldavegen
- i strandsonen rundt Eivindsvatnet, med tilhørende turveier
- Eivindsvatnet – langs vassdraget – til Tornesvatnet
- Kyststien fra Skillebekkgt. til Kvalsvik
Les hele den lokale forskriften her: Lokal forskrift om hundehold
Fiskekort
Det er ikke mulig å kjøpe fiskekort, men det kan gis tillatelse ved å kontakte miljøvernrådgiver i kommunen eller Haugesund jeger- og fiskeforening (HOJFF). Fiskekort eller tillatelse vil være gratis.
Fangstrapport
Uansett hvor du fisker må du levere fangstrapport til HOJFF.
Det du må oppgi er:
- Hva du har fanget
- Når du fanget det
- Hvor mange individer
- Størrelse (vekt og lengde)
- Tilstand
Du rapporterer til HOJFF ved å sende e-post til: post@hojff.no
Hvor det er tillatt å fiske i Haugesund
Eivindsvatnet og Gåsvatnet
Fiske er tillat, men fangstrapport må leveres.
Løkavatnet
Fiske er tillat, men fangstrapport må leveres. Dette vannet er dessverre under sterkt press fra gjedden som er satt ut der, og fiske som bidrar til å senke gjeddebestanden i vannet er ønskelig.
Skeisvatnet
Fiske er per nå ikke tillat da det undersøkes for vasspest. Om det finnes der, tillates ikke fiske.
Stakkestadvatnet og Krokavatnet
Drikkevannskilde og krisedrikkevannskilde. For andre enn grunneiere er fiske ikke tillatt uten særskilt tillatelse fra Haugesund vannverk.
Toskatjørn
Er et privat vann, hvor du må ha grunneiers tillatelse for å fiske. Det oppfordres likevel å rapportere til HOJFF også fra fiske her.
Eventuelle spørsmål sendes til: postmottak@haugesund.kommune.no
Byens campingplass heter Haraldshaugen camping.