Virksomhetsområde barnehage omfatter “Haugesundsbarnehagene” som består av et mangfold, med seks ordinære kommunale barnehager og 21 private barnehageeiere. Blant de private barnehagene finner vi 27 ordinære barnehager, fire familiebarnehager og en åpen barnehage.
Kommunen som barnehagemyndighet
Barnehagemyndighetens oppgave er å sikre at alle barn får et godt og forsvarlig barnehagetilbud uavhengig om det er en kommunal eller privat eier. Det er kommunens ansvar å gi veiledning og se til at barnehager drives i samsvar med gjeldene regelverk, og føre tilsyn med virksomheter etter barnehageloven. Kommunen har tre virkemidler for å utføre dette arbeidet; godkjenning, veiledning og tilsyn av barnehager. Når kommunen utfører oppgaver som barnehagemyndighet skal kommunen likebehandle private og kommunale barnehager. Haugesund kommune har faste veiledningsmøter “ledernettverk” med alle barnehagene, årlige møter med barnehageeiere og tilbyr støtte og veiledning ved behov til lederne i barnehagene.
Barnehageeier
Haugesund kommune eier Bleikemyr, Solandsbakken, Hemmingstad, Sagatun, St. Olav og Lysskar barnehage. Kommunen har ansvar for at det kommunale barnehagetilbudet er i tråd med barnehageloven, rammeplanen og øvrige forskrifter. Barnehagene følges opp gjennom støtte, internkontroll og veiledning av styrer (enhetsleder). Som barnehageeier har kommunen ansvar for kvalitet og kompetanseutvikling for de ansatte i barnehagene og for å gi barna et godt tilbud. Det jobbes opp mot utvalg for oppvekst som nærmeste politiske nivå.
Tidligere innsats og tverrfaglig samarbeid rundt barn som trenger ekstra støtte i barnehagen
Noen barn vil ha behov for støtte som går utover det allmennpedagogiske tilbudet i barnehagen. Det kan være behov for spesialpedagogisk hjelp, tegnspråk opplæring, skyss eller tilrettelegging av barnehagetilbud på grunn av nedsatt funksjonsevne. Kommunen som lokal barnehagemyndighet legger til rette for at barnehagene kan inngå i tverrfaglig samarbeid når det er nødvendig for å ivareta barns behov. Pedagogisk støtte enhet følger opp kommunens forpliktelser for barn med behov for ekstra støtte. Enheten består av kommunalt ansatte med ulik fagkompetanse som følger opp barn i både private- og kommunale barnehager.
Kvalitet og kompetanse
Barnehageeier har ansvar for kvalitet og kompetanse i sine barnehager, slik at barn får et godt tilbud. Barnehageeier må ha god kjennskap til behovene og utarbeide helhetlige planer som bidrar til å skape sammenheng og retning. For å styrke utviklingsarbeidet er det viktig at barnehageeier bidrar til at de ansatte kan oppdatere og videreutvikle kompetansen individuelt og kollektivt. Ifølge Utdanningsdirektoratets strategi for barnehagekvalitet 2021-2030 er en målsetning at barnehagene skal være profesjonelle læringsfelleskap som systematisk jobber med å utvikle kvaliteten, og at de har ledere og ansatte med relevant kompetanse. Haugesund kommune samarbeider med åtte nærliggende kommuner om fordeling av midler til regional kompetanseutvikling.