Haugesund brannvesen er Haugesund kommunes brann- og redningstjeneste. Virksomhetsområdet Brann utfører tjenester innen forebygging og beredskap mot branner og ulykker.
Haugesund brannvesen har 43 ansatte og består av 2 avdelinger, forebyggende og beredskap, i tillegg til administrative støttefunksjoner.
Forebyggende avdeling
Avdelingens målsetting er å forebygge branner og andre ulykker, og bidra til at alle som oppholder seg i Haugesund kommune er trygge for brann. En sentral oppgave er å planlegge og utføre risikobaserte brannforebyggende aktiviteter overfor risikogrupper og risikoområder.
Avdelingens ansatte utøver tilsyn i det som defineres som særskilte brannobjekter, brannteknisk saksbehandling, formidler brannforebyggende og holdningsskapende informasjon, og utfører feiing og tilsyn med fyringsanlegg og personsikkerhet i private boliger.
Beredskapsavdelingen
Den operative brann og redningstjenesten i Haugesund kommune har en minimumsbemanning på 24 heltidsmannskaper fordelt på fire brigader. Haugesund brannvesen er et døgnkasernert brannvesen som sikrer beredskap for brann og ulykker i hele kommunen.
I tillegg til lovpålagte oppgaver innen brann og redning, administrerer Haugesund brannvesen flere oppgaver og funksjoner på vegne av regionen:
Redningsdykking
Haugesund brannvesen har bygd opp en regional dykkeberedskap i samarbeid med kommunene Karmøy, Tysvær, Sveio og Vindafjord. I tillegg til livredning bistår også redningsdykkerne med søk og sokning i samarbeid med Politi, helse og Hovedredningssentralen.
Drone
Haugesund brannvesen har drone med varmesøkende kamera og utdannet flere dronepiloter. Drone er et godt hjelpemiddel i søk og redningshendelser, brann- og ulykker, uhell med farlig gods og utslipp til sjø. Drone benyttes også av er også et nyttig verktøy for vurdering av sikkerheten til egne mannskaper.
Oljevern på sjø og land (CBRNE)
Haugesund brannvesen er trent til å håndtere uhell med farlig stoff og farlig gods. CBRNE er en fellesbetegnelse som omfatter kjemiske stoffer (C), biologiske agens (B), radioaktive stoffer (R), nukleært materiale (N) og eksplosiver (E). Haugesund brannvesen dekker kjemikalievernberedskap på land for 16 medlemskommuner tilknyttet Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing (IUA).
IUA Haugesund region
Haugesund kommune er vertskommune og sekretariat for Interkommunalt utvalg mot akutt forurensing - IUA Haugesund region - for totalt 16 kommuner. IUA Haugesund region ivaretar deltakerkommunenes forskriftsfestede plikt til å samarbeide om beredskap mot akutt forurensning i regionen. Brannsjefen i Haugesund brannvesen er leder av IUA Haugesundregion. Brannvesenet er ansvarlig for den daglige driften av sekretariatet for IUA.
Restverdiredning (RVR)
Gjennom restverdiredning (RVR) samarbeider Haugesund brannvesen og forsikringsnæringen om å redde mest mulig av gjenværende verdier etter branner, vannlekkasjer eller andre akutte skader. Finans Norge Forsikringsdrift har investert i spesialinnredede biler som er plassert på 20 brannstasjoner rundt om i landet; en av disse i Haugesund. Haugesund brannvesen leder og administrerer RVR i samarbeid med 17 kommuner i Vestland og Rogaland fylke.
Sivilforsvaret
Sivilforsvaret er til for å beskytte sivilbefolkningen. I fredstid bidrar de med ekstra mannskaper og utstyr når nød- og beredskapsetatene trenger støtte ved større ulykker og naturkatastrofer. Haugesund kommune er vertskommune for Sivilforsvarets distriktslager. I tillegg er det avdelingslager i Vindafjord og i Sauda. Materiellet ved distriktslageret er forsterkningsmateriell som benyttes ved større hendelser i alle kommuner på nordsiden av Boknafjorden. Det er 3 FIG (fredsinnsatsgrupper med kompetanse, materiell og oppgaver for brannslokking, redningstjeneste, førstehjelp, søk, samband, ordenstjeneste og måling av radioaktiv stråling) tilknyttet hvert lager. Sivilforsvaret yter også bistand til nabokommuner i Vestland fylke ved behov.
Pågående livstruende vold (PLIVO)
Haugesund brannvesen har tre regionale PLIVO-instruktører for Nord-Rogaland. Haugesund brannvesen har sammen med regionale instruktører fra helse og politi ansvar for gjennomføring av årlige treninger med alle nødetatene i Nord-Rogaland i tillegg til Sveio, Bømlo, Stord og Fitjar.
Samvirke
Haugesund brannvesen er sammen med de andre nødetatene, representert i samvirkestrukturen for Nødetatene i Sør-Vest Politidistrikt.
- Samvirkeutvalget - utvalg for ledere i nødetatene som skal videreutvikle samvirke mellom nødetatene for å møte nåværende og fremtidige utfordringer
- Øvingsutvalget – gjennomfører øvelser og bidrar til videreutvikling av samvirke mellom nødetatene og øvrige samvirkeaktører
- Operativt utvalg skal styrke samvirket mellom nødetatene ved at ledere på taktisk nivå regelmessig kommer sammen og kontinuerlig forbedrer kvaliteten på løsningen av oppdrag
- Arrangement utvalget skal identifisere, arrangere og sikre at arrangement og hendelser i dsitriktet blir operativt og beredskapsmessig ivaretatt.
Brannetterforskning
Haugesund brannvesen har inngått en samarbeidsavtale med Sør-Vest politidistrikt om brannetterforskningsgruppe. Målsetningen med samarbeidet er å bidra med fagkompetanse og heve kvaliteten på den tekniske brannetterforskningen og dokumentasjon på åstedsundersøkelser.