Nedgravde oljetanker
Fra 01.01.2020 er det totalforbud mot å varme opp boliger og næringsbygg med olje eller parafin. Mange huseiere har i dag nedgravde oljetanker i hagen sin, og det begynner å haste med å få gjort noe med dem.
Hva må jeg gjøre
Dersom du bor i Haugesund kommune og har en nedgravd oljetank på eiendommen din, må du sørge for å få den gravd opp og levert som farlig avfall til et godkjent deponi. Dersom dette ikke er mulig, må den tømmes, renses, og fylles med sand eller pukk.
Alternativ 1: Fjerne tanken
Et autorisert firma kan grave opp tanken og levere den til et godkjent deponi. Tanken skal rengjøres av firmaet før den graves opp og leveres. Dokumentasjon/kvittering skal sendes inn til kommunen.
Alternativ 2: Tømme, rense og fylle tanken
Dersom det er vanskelig å få fjernet tanken, kan den tømmes, renses og fylles med sand eller pukk. Et autorisert firma tømmer og renser tanken. Du kan få noen til å fylle sand eller pukk, eller gjøre det selv før påfyllingsrøret fjernes og tanken plomberes. Uansett om det er du eller et firma som gjør dette, skal dokumentasjon/kvittering sendes inn til kommunen.
Hvorfor må jeg gjøre noe med oljetanken min?
Gamle oljetanker er en tikkende miljøbombe. De utgjør en stor forurensingsfare. Det aller beste er å få tanken fjernet, og det er huseierens ansvar. En gammel tank som ikke blir rengjort og fylt med rene masser som sand eller pukk kan gå i oppløsning etter hvert. Da risikerer du å forurense grunnen i både hage og jordsmonn i tillegg til at du kan få et synkehull der tanken har ligget.
Du kan søke støtte fra Enova
Enova gir støtte til fjerning av oljefyr/oljekamin hvis du samtidig legger om til en varmeløsning som Enova støtter. Varmeløsningene som støttes er biokjel, bio-ovn med vannkappe, væske-til-vann-varmepumpe, luft-til-vann-varmepumpe eller fjernvarme. Støtten halveres i 2019 og avvikles helt når forbudet trer i kraft i 2020. Les mer på Enova sine nettsider >>>
Regelverk
Stortinget har vedtatt at det skal innføres forbud mot bruk av mineralolje (fossil olje) til oppvarming av bygninger. Forbudet gjelder fra 1. januar 2020. Forskriften er hjemlet i forurensningsloven og energiloven og kan leses her >>>
Veilederen forklarer hva som ligger i bestemmelsene i forskriften, blant annet med definisjoner av sentrale begreper, og noen eksempler.
Trenger du mer informasjon?
Ta kontakt med Arve Larsen Langåker i Haugesund kommune på tlf. 52 74 32 82, mobil 970 57 360 eller e-post: