Lokal beskrivelse
Presentasjon av tjenesteområdene i virksomheten
Tiltaks- og boligenheten gir tjenester til personer med funksjonsnedsettelse i aldersgruppen 0 til 100 år.
Det er ca 200 støttekontakter og familieavlastere og ca 300 ansatte i enheten, som har avdelinger spredt rundt i hele Haugesund kommune. Enheten har sine kontorer ved Uni-K AS sine lokaler på Kvalamarka. Tiltaks- og boligenheten rapporterer til direktør for Helse, omsorg og sosiale tjenester.
Alle vedtak om tildeling og revurdering av tjenester blir gjennomført av Vedtakskontoret for helse og omsorgstjenester. Den enkelte har et individuelt tilpasset vedtak som revurderes i samarbeid med Vedtakskontoret årlig, og ved endring i behov og funksjon. Alle som arbeider i virksomheten skal godkjent politiattest som ikke er eldre enn 3 mnd. hjemlet i helse og omsorgstjenestelovens § 54 og 5 - 4 a når de starter i jobben.
"Med brukeren i førersetet"
Bofelleskap for personer med funksjonsnedsettelse
De ansatte i bofelleskapene skal yte tjenester etter behovet til beboerne og ikke diagnose. Tjenesten utøves i form av praktisk bistand, praktisk bistand opplæring og helsehjelp. Bofelleskapene har døgn bemannet base.
Miljøarbeidertjenesten til personer med funksjonsnedsettelse
Miljøarbeidertjenestens oppgaver er å gi boveiledning personer som har nedsatt ADL-funksjoner. Målet er å gi bruker egenmestring i daglige gjøremål. Miljøarbeidertjenesten gir tjenester som omfatter helsehjelp og praktisk bistand opplæring i daglige gjøremål.
Avlastningsopphold for barn i institusjon til foreldre med særlig tyngende omsorgsoppgaver
Dette er et tilbud til foreldre og foresatte som har et særlig tyngende omsorgsarbeid knyttet til barn og unge. Avlastningshjemmet skal gi et forsvarlig helse- og omsorgstilbud i den perioden barnet oppholder seg der (Forskrift om kommunal helse- og omsorgsinstitusjon §1).
Barnebolig
Personalet tilknyttet barneboligen utfører den daglige omsorgen på vegne av foreldrene. Barnets faste bopel er i barneboligen. Som regel har foreldre/ foresatte fortsatt foreldreansvaret for barnet. Det er særlig tyngende og krevende ansvaret for et barn med store funksjonshemninger som fører til at noen barn bor i barnebolig (Forskrift om kommunal helse- og omsorgsinstitusjon §1).
Avlastningstilbud utenfor institusjon
Familier med store omsorgsoppgaver kan søke om avlastning utenfor institusjon. Avlastning gis i private hjem som er godkjent av Haugesund kommune. Avlaster er ansatt i Haugesund kommune og er omfattet av de samme rettigheter og plikter som andre ansatte i kommunen.
SFA skolefritidsordningen
Virksomheten er ansvarlig for å gi et tilfredsstillende skolefritidsavlastningstilbud til de barna som Vedtakskontoret vedtar har behov og som er eldre enn de barna som har ordinær SFO (1.-4. klasse).
Støttekontakt
Støttekontaktordningen innebærer at personer som har behov for støtte til å delta i sosiale sammenhenger og til å ha en meningsfull fritid, kan få vedtak om støttekontakt. Støttekontakter er oppdragstakere og ikke ansatt i kommunen.
Brukerstyrt personlig assistent (BPA)
BPA er en måte å organisere tjenestene som Vedtakskontoret for helse- og omsorgstjenester fatter vedtak om etter kriterier. Formålet med BPA er å gi personer med stort hjelpebehov større frihet til å styre tjenestene og hverdagen selv.
Hjelpen gis i form praktisk bistand der kommunen gir konsesjon til seriøse aktører som leverer tjenestene og tjenestemottaker velger utfra disse selv hvem de ønsker tjenester fra. Den som har valgt BPA eller verge/ pårørende står som arbeidsleder. Haugesund kommune har ansvar for at tjenestene som utøves er forsvarlige.
Dagtilbud
Virksomheten har ansvar for å tilrettelegge for en meningsfullt hverdag. VTA (varig tilrettelagt arbeid) og dagtilbud blir i stor grad kjøpt av Uni-K. Dagtilbudet skal tilrettelegge arbeidsoppgavene utfra individuell forutsetninger med tanke på opplæring og funksjonsdyktighet. Alle vurderinger og vedtak blir gjennomført av Vedtakskontoret for helse- og omsorgstjenester.
Tjenester med eksterne aktører
I noen saker må Haugesund kommune kjøpe tjenester av private tilbydere for å kunne gi den hjelpen brukerne har behov for og vedtak om. Det vurderes i hvert enkelt tilfelle hvordan virksomheten på best mulig måte kan utføre tjenestene på. Haugesund kommune har ansvar for at tjenestene som utøves er forsvarlige.
Individuell plan(IP) og koordinator
Mange av brukerne i virksomheten har behov for individuell plan (IP) og koordinator. De som ønsker tjenesten må søke om det via Vedtakskontoret for helse og omsorgstjenester. Koordinator skal sikre samordning av tjenestetilbudet og fremdrift i arbeidet med individuell plan. Det kan tilbys koordinator selv om pasient og bruker takker nei til individuell plan. Utarbeiding av individuell plan er virksomhetens og et kommunalt ansvar.
Brukerutvalg – Avlastningshjemmet
Siden 2018 har det vært brukerutvalg på Avlastningshjemmet. Utvalget består av fire pårørende til barn og unge på Avlastningshjemmet, to ansatte, avdelingsleder og virksomhetsleder. Brukerutvalget ledes av en av de pårørende og virksomhetsleder har sekretærfunksjon. Leder for brukerutvalget på Avlastningshjemmet er medlem i det overordnede brukerutvalget for helse-, omsorg og sosiale tjenester.
Kontakt oss
Virksomhetsleder Kathrine Straum
Kvalamarka 16
5514 Haugesund
Telefon: 52 74 45 30
E-post
Kontaktinformasjon Kvalamarka 16:
Sentralbord |
52 74 45 30 |
Enhetsleder Sigve Eintveit |
52 74 45 32 |
Enhetsleder Mari-Ann Børsheim |
52 74 45 30 |
Fag- og kvalitetsrågiver Eli Myklebust |
52 74 45 31 |
Konsulent Roy Inge Myklebust |
52 74 45 37 |
Avdelinger:
Floravegen |
52 74 33 40 |
Kvalamarka |
52 74 42 80 |
Myrullvegen |
52 74 40 42 |
Mårstien / Avlastningshjemmet |
52 74 46 90 / 46 92 |
Stallvegen |
52 74 43 76 |
Stemhaugmarka |
52 74 44 57 |
Styrmannsvegen |
52 74 46 80 |
Valhallgata / Salhusvegen |
52 74 44 80 / 45 29 |
Øivind Skaldaspillersveg |
52 74 41 53 |
Organisasjonskart
ORGANISASJONSKART

Fag- og kvalitetsarbeid
Virksomhetens ansvar er å bidra til faglig forsvarlige tjenester, drive kvalitetsforbedring og sørge for at tjenestene er sikre.
Virksomheten skal utarbeide kvalitetssystemer og drive forbedringsarbeid utfra nasjonale føringer og forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring
Forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten
Fokusområder for kompetanseheving i Tiltaks- og boligenheten
- Sikker medikamenthåndtering, helseoppfølging og helse- og omsorgstjenestelovens hol § 9-9
- Systematisk legemiddelgjennomgang (LMG)
- Økt kompetanse til å yte tjenester til personer som har vedtak etter helse- og omsorgstjenestelovens kapitel 9, rettsikkerhet ved bruk av tvang og makt overfor enkelte personer med utviklingshemming
- Kompetanseheving gjennom Aldring og helse sin kursrekke «Mitt livs ABC»
- Kompetanseheving gjennom deltakelse i «Med ABC til fagbrev»
Det totalt 12 deltakere fra virksomheten i med ABC til fagbrev med oppstart i 2019. Det er 38 som har gjennomført, eller er i kursrekken med del 1 og del 2 av mitt livs ABC. Målet er å motivere assistenter til å ta en helsefaglig utdannelse for styrke kunnskap og kompetanse rundt brukerne av tjenestene.
Kvalitet og utvikling i Tiltaks- og boligenheten
Oppstart av læringsnettverk i systematisk legemiddelgjennomgang i to boliger med målsetting om:
- Å lage rutine for systematisk LMG tilpasset Tiltaks- og boligenheten
- Systematisere og standardisere kvalitet på oppfølging av medikamentbruk og helse.
- Heve kompetanse på observasjon og oppfølging av brukernes medikamenter hos tjenesteyteren.
Videre skal en rutine tilpasset Tiltaks- og boligenhet utarbeides på bakgrunn av erfaringer i prosjektperioden. Systematisk gjennomgang av legemiddelhåndtering skal innføres i alle boligene i løpet av 2021.
Prosjektet har vært i samarbeid med Høgskolen på Vestlandet og Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjenester i Helse Fonna-kommunene.
Kvalitetsarbeid
- Det er gjennomført risiko, sårbarhets (ROS) og årsaksanalyse av kontroll og oppbevaring av A og B preparater i virksomheten
- Det er gjennomført ROS og årsaksanalyse av håndtering og oppbevaring av tjenestemottakeres kontantbeholdning
- Kvartalsvis fagdager i helse – og omsorgstjenestelovens kapitel 9
- Helse- og omsorgstjenestelovens kapitel 9: Kvalitetssikre vurdering, evaluering og utarbeidelse av vedtak, og holde Fylkesmannens frister for revurdering av vedtak
- Samarbeid med pårørende – den første av to workshops for ansatte og ledere i Tiltaks- og boligenheten er gjennomført
- Virksomheten har godkjente MESA-instruktører
- Virksomheten har godkjent fasilitator i medisinsk simulering (TtT)
Videre satsing i 2020 – 2025
Tiltaks- og boligenheten ønsker systematisk å heve kompetanse og kunnskap gjennom læringsnettverk og aktuelle tema. Det er tenkt at dette skal skje over en tidsperiode fra høsten 2020 (endelig oppstart skjer i april 2021) frem til våren 2025.
I perioden høsten 2020(våren 2021) til våren 2023 etablering av ressursteam med ansvar for kompetanse på personer med psykisk lidelse og utfordrende atferd. Plan for høsten 2023 er oppstart med ressursteam med ansvar for kompetanseheving på somatikk og palliasjon
Målgruppen kompetanseheving er rettet mot er personer med utviklingshemming eller annen form funksjonsnedsettelse. Virksomheten ser nødvendigheten av å øke fokuset på forebyggende tiltak og ser da bruken av ressursteam som et viktig virkemiddel.
Covid-19
Forebygging og håndtering av Covid-19
Målsetting for virksomheten er å sikre at tjenestemottaker blir ivaretatt i henhold til gjeldende lover og forskrifter.
Det skal gjennomføres risikovurdering og utarbeides tiltak utfra i virksomhetens rutiner på følgende områder og i ulike faser av pandemien:
Risiko og sårbarhetsanalyse (ROS) gjennomføres på følgende områder i all boligene:
- Den enkelte tjenestemottakers somatiske sårbarhetsfaktor ved smitte av Covid-19
- Hans/ hennes evne til egenomsorg og til å gjennomføre smitteforebyggende tiltak
- Fravær av kjent personal
- Leilighetens plassering og egnethet for å kunne gjennomføre nødvendige tiltak ved smitte
- Nærkontakter/ kohorter i det daglige
Faglig ansvarlig sørger for at det på bakgrunn av ROS og kartlegging utarbeides individuelle Covid-19 tiltak i brukers EPJ:
Leder og fagansvarlig i den enkelte avdeling:
- Sikrer at avdeling har en definert smittekontakt med avklart ansvar for opplæring
- Sikrer at internkontroll i avdelingen gjennomføres
- Sørger for brukermedvirkning i utarbeidelse av tiltakene
- Sikrer at verge/ nærmeste pårørende får mulighet til å komme med innspill og er informert om tiltakene som er bestemt.
- Sikrer at tiltakene legges inn i Gerica under medisinsk oppfølging og smitteverntiltak
- Sikrer at det legges inn rutine Covid-19 som ekstern link PPS i tiltaket
- De ulike tiltakene den enkelte skal ha er beskrevet i forebyggede tiltak og tiltak ved påvist sykdom
Det skal avklares:
- Mulighet for ren sone til påkledning av smittevernsutstyr nær tjenestemottakers leilighet
- Avklaring med pårørende / verge om de vil ta tjenestemottaker hjem ved påvist smitte
Ansatte i avdeling skal ha opplæring i smittevern etter Covid-19 forskriften og etter generelle og individuelle tiltak:
- Basale smittvernsrutiner og kunnskap om hvordan Covid-19 smitter
- Forebyggende hygienetiltak i leilighet og i fellesarealer
- Opplæring i bruk av smittevernsutstyr
- Isolering og kontaktsmitte
- Kjenne retningslinjer og bruk av smittevernutstyr ved dråpesmitte, og kunne iverksette smitteregime
- Ha kunnskap om rutiner ved mistanke om smitte
- Sørge for at verge/ pårørende har fått nødvendig informasjon om smittevern som utføres i virksomheten og avdeling
Besøk og sosial kontakt under ulike faser i Covid-19 pandemien
Virksomheten har utarbeidet rutiner for å sikre at sørge for at alle tjenestemottakere får tilpasset informasjon og nødvendig bistand til å vurdere omfang av besøk og sosial kontakt i og utenfor hjemmet under Covid-19-epidemien
«Kommunen kan ikke nekte eller begrense besøk i – eller adgang til og fra – leilighet eller rom som beboeren betaler husleie for, da dette er personens private hjem. Kommunen kan ikke pålegge smitteverntiltak i forbindelse med besøk. Kommunen kan ikke hindre adkomst til en beboers private hjem gjennom felles gang eller korridor. Det er i utgangspunktet bare tjenestemottakeren selv som kan beslutte iverksettelse av slike tiltak, eventuelt i samråd med tjenesteyterne, pårørende og verge. I dette ligger at slike tiltak skal være frivillige».
Besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner og omsorgsboliger, og tiltak mot sosial isolering
Tjenestemottaker skal få tilpasset informasjon Covid-19 og smittefare. Han/ hun skal få nødvendig støtte og hjelp til vurdere omfang av besøk og sosial kontakt i og utenfor hjemmet etter de nasjonale og kommunale føringene som til enhver tid gjelder.
Leder og fagansvarlig skal sikre at nærmeste pårørende/ verge er informert om adgangskontroll, smitteverntiltak og loggføring som gjennomføres generelt i avdelingen, og at nærmeste pårørende/ verge er informert om de individuelle tiltakene som er iverksatt hos den enkelte tjenestemottaker.
Kommunene kan innføre strengere tiltak lokalt på grunn av smittesituasjonen. Sjekk alltid nettsiden til din kommune for informasjon om lokale tiltak.
03.01.2021: Nye anbefalinger fra Helsedirektoratet og FHI medfører at regjeringen anbefaler at vi ikke besøker hverandre de neste 14 dagene fra 03.01.2021 til 18.01.2021 i første omgang. Anbefalingene følges av Haugesund kommune.
Vi i Tiltaks- og boligenheten ønsker å sikre at våre tjenestemottakere ikke blir utsatt for unødig smitte og oppfordrer derfor besøkende om å ta hensyn til disse anbefalingene og kontakter avdeling for eventuelle spørsmål hvis det er behov for det.
Smitteverntiltak på Mårstien avlastningshjem, Tiltaks- og boligenheten
Dersom man mistenker at barnet er smittet av Covid-19 når det skal på avlastning, må barnet holdes hjemme til smittesituasjonen er avklart. Barn skal ikke plasseres i karantene på avlastningshjemmet, på grunn av smittevernhensyn til andre barn på avlastningshjemmet. For å redusere faren for smittespredning, bes det om at man begrenser antall personer som følger barnet i leverings- og hentesituasjoner ved avlastningshjemmet.
I tjenestene for øvrig er det fremdeles besøkskontroll slik at vi ved et eventuelt smitteutbrudd raskt vil ha en oversikt over hvem som defineres som nærkontakter. Det henstilles til at besøkende følger gjeldende smittevernregler som god håndhygiene og avstand til hverandre, og at ingen som er syke kommer på besøk. Besøkende som har vært på utenlandsreise eller har besøk av personer fra karantenepliktige land, bes om å vente til det har gått 10 dager fra de kom hjem eller har hatt besøk før de kommer på besøk hos sine.
Vi ber de som mottar tjenester i Avlastningshjemmet om å ikke gå inn i avdelingen, men avtale overlevering av barnet i døren. Videre ber vi om at det kun er en av foreldre/foresatte som følger barnet inntil ny beskjed gis. Grunnen til disse skjerpende omstendighetene er den nasjonale smittesituasjonen og de nye føringene regjeringen kom med den 03.01..2021.
Karantene og isolering der voksne tjenestemottaker mangler samtykkekompetanse
Ved iverksettelse av smittevernstiltak skal det legges vekt på frivillig medvirkning fra den tiltaket gjelder. Dette er utgangspunktet for all tilnærming, og skal forsøkes hvis pasient/ bruker må gjennomføre karantene, testing eller isolasjon på grunn av påvist sykdom med Covid-19.
Virksomheten legger vekt på at ansatte gir tilpasset informasjon, veiledning og hjelp til bruker/ pasient slik at de kan lykkes med gjennomføring av karantene og isolering uten å bruke unødig makt og tvang. Målet er å legge til rette for å ivareta den enkelte i sin bolig med trygt personal slik at tilliten opprettholdes. Ledere og fagansvarlige i de ulike avdelingene skal sikre at den enkelte bruker får medvirke på de områdene han/ hun kan i hvordan karantene og/eller isolering skal foregå.
I de tilfellen der det mangler samtykkekompetanse og bruker motsetter seg karantene eller isolasjon så skal det utarbeidet en egen rutine for å kartlegge og iverksett nødvendig tiltak utfra nødvendig smittevernhensyn.
FORSKRIFTER OG VEILEDERE
Forskrift om smitteverntiltak mv. ved koronautbruddet (covid-19-forskriften)
Helsedirektoratets veileder: Kommunen skal sørge for tiltak som reduserer smitterisiko for personer med utviklingshemming som mottar kommunale helse og omsorgstjenester