Slik skal du kaste matfettet
Fett i stekepannen fjerner du med tørkepapir og kaster sammen med matavfallet.
Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og liknende lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall.
Bruk gjerne tørkepapir for å få med alt fettet ut av gryter og panner, før du vasker dem i oppvaskkum eller oppvaskmaskin.
Fett som ikke stivner, kan du også tømme i posen for matavfall, knytte godt igjen og legge øverst i den brune dunken. Det er godt stoff for biogassanlegget, som gjør matavfallet vårt om til energi.
Frityrolje og slikt kan du også tømme på en flaske eller annen tett emballasje, som du merker med "matolje", og sette i den røde dunken for farlig avfall. Eller du leverer den til nærmeste gjenbruksstasjon.
Bruk fettet på ny
Olje fra bokser med fetaost og oliven kan du bruke i salater eller supper. Fett fra pinnekjøtt kan du dele i biter og fryse ned som buljongterninger til lapskaus, sauser og andre retter.
Fett er viktig ingrediens i mange retter, enten i form av smør eller olje. Rester av ribbefett kan fungere like godt i mange sammenhenger.
Fett i avløpsrørene skaper problemer
Flytende og størknet fett som havner i vasken, setter seg i rørene. Da tettes avløpsrørene til, både dine egne og kommunens. Det hjelper ikke at du heller på med varmt vann og såpe.
Fett i avløpsledningene og -pumpene setter seg godt fast og kan ofte ikke spyles vekk. Det gir mannskapene til kommunen ekstra arbeid og unødig helserisiko. Mens mannskapene fjerner fettet manuelt, må avløpspumper stanses. Kloakkvannet går urenset til sjøen så lenge arbeidet pågår.
Kostnaden for ekstraarbeidet ligger i avløpsgebyret du betaler.
Rottene elsker fett
Heller du fett i vask og do, driver du oppdrett av rotter. Disse skadedyrene elsker matfettet som setter seg på veggene i avløpsrørene. Ett rottepar kan i løpet av et år være opphav til tusen nye rotter.
Derfor: Bruk tørkepapir for å få alt fettet ut av gryter, panner og tallerker før du vasker dem.
Hva havner i do?
Husk på at det bare er tiss, bæsj og toalettpapir som skal i do.
Dette kaster du ikke i do - kontaktlinser, engangskluter, q-tips, bind, tamponger, truser...
Avfall i toalettet fører til mer plast i havet, skader livet i sjøen, forsøpler strender og ødelegger rør og avløpspumper. Avfall som tetter til i rørene dine kan også gi deg store utgifter, og kloakk i kjelleren.
Sorteringsguide
Er du usikker på hvordan du skal sortere avfallet ditt? HIM har laget en egen sorteringsguide som gir deg råd og tips når det gjelder sortering.
Sorteringsguide fra HIM