Egenberedskap
Når krisen rammer, må kommunen prioritere å bruke sine ressurser på de som trenger det aller mest. Derfor bør du ha det du trenger for å ta vare på på deg selv og dine nærmeste i noen dager i tilfelle strømmen går, vannet forsvinner, mobildekningen og internett faller ut, eller en annen slags krise inntreffer. Det er dette som kalles egenberedskap. Dersom flest mulig sørger for en god egenberedskap og har et lite lager hjemme, skaper vi et mer robust samfunn.
Du finner gode råd på sikkerhverdag.no
Ha et lager hjemme
Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været eller andre forhold, må du kunne ta vare på deg selv i noen dager. For å dekke grunnleggende behov i minst en uke trenger du varme, vann, mat, nødvendige legemidler, sanitærartikler og mulighet for å holde deg orientert om hva som skjer.
Sjekkliste for egenberedskap finner du her (sikkerhverdag.no)
Beredskapslager
Gaute Gjøl Dahle/DSB
Hvorfor gis det råd om egenberedskap?
Det er flere forhold som gjør at DSB kommer med egenberedskapsråd til befolkningen nå. Klimaendringene har bidratt til mer ekstremvær som kan føre til bortfall av kritisk infrastruktur, som for eksempel strøm, vann og mobilnett.
Den endrede sikkerhetspolitiske situasjonen de siste årene har ført at Norge nå moderniserer totalforsvaret. Økt beredskap i befolkningen – altså hvordan hver enkelt tar vare på seg og sine hvis noe uforutsett skulle skje – er en naturlig del av arbeidet med et moderne totalforsvar.
I tillegg er vi som bor i Norge – som er blant verdens tryggeste og mest stabile land – vant til at det meste stort sett fungerer som det skal. Det er veldig mange tjenester og funksjoner vi er avhengig av for at vårt daglige liv skal gå rundt uten store problemer. Det er faktisk en sårbarhet, og et argument for hvorfor folk bør tenke over hvordan de kan forberede seg best mulig hvis noe skulle skje.
Egenberedskapslager
Daniel Fatnes/DSB
Not fluent in Norwegian? Check out this page.